10 mars 2017

#464. Förväntningar och ansvar...

Sedan början av 2016 har ärkebiskop Antje Jackelén etablerat en tankemodell som gör gällande att uttryckligt stöd för utsatta kristna i mellanöstern är en del av ”det islamfientliga tankekomplexet.” Enligt tankemodellens retoriska logik instrumentaliserar den som uttrycker stöd för utsatta kristna kristendomen för att odla främlingsfientlighet och "islamofobi." Jackeléns paradigm har etablerats med hjälp av kyrkligt folk – till exempel dåvarande kommunikationschefen på kyrkokansliet Gunnar Sjöberg – och andra mediala aktörer – till exempel Stefan Eklund i Borås Tidning.

Med sin debattartikel i DN den 4/3 har vår ärkebiskop tagit den ställning som hennes tankemodell har misstänkliggjort och smutskastat andra för när de har gjort samma sak. I enlighet med ärkebiskopens paradigm – och i ljuset av hur andra har agerat i linje med dess retoriska logik – borde det därför vara rimligt att förvänta sig att ungefär följande kommer att hända de närmaste veckorna:

Gunnar Sjöberg skriver ett blogginlägg om att Antje med sin debattartikel nu befinner sig i ”främlingsfientlighetens dypöl.” Göran Rosenberg skriver i en artikel i Expressen Kultur att Jackelén driver en agenda som tenderar att ge jihadismen just det religionskrig som den med sin urskillningslösa terror drömmer om att provocera fram. Helle Klein kommenterar Antjes debattartikel på Facebook och avslutar med ”kyrkan står för mig för raka motsatsen till denna kristna inskränkthet.” Socialdemokraterna blåser nytt liv i sin kampanj inför kyrkovalet och publicerar en bild där Jackelén, iklädd en brun skjorta, leder en samling allvarliga män. En ung kvinna står på bilden med näven i luften framför Antje och texten bredvid en ros lyder ”för en kyrka som tar ställning.” Aftonbladet publicerar en satirteckning där Antje är iklädd biskopsskjorta och har ett hakkors runt halsen. Texten i satirbildens pratbubbla avslutas med ”det är som att folk VILL missförstå.” Antje Jackelén låter sig intervjuas av Cecilia Uddén i radio, där säger hon att hon med sin debattartikel helt enkelt valde att instrumentalisera kristendomen för att odla fram främlingsfientlighet och islamofobi.

Inte? Låter det illvilligt? Elakt? Groteskt? Det är illvilligt, elakt och groteskt. Jag hoppas innerligt att vi slipper något liknande. Men det är just sådant som har sagts och skrivits om och mot flera som det senaste året har försökt att göra samma sak som Antje Jackelén nu gjort med sin debattartikel – att göra sina röster hörda till stöd för utsatta kristna i mellanöstern. Så har det har skrivits och polariserats. Så har det misstänkliggjorts och smutskastats. Med hjälp av den retoriska logiken i ärkebiskopens paradigm om ”det islamfientliga tankekomplexet.” Någon som vill ta ansvar för det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar